miercuri, 14 aprilie 2010

Club SHADE ( Bucuresti )













Două elemente stau la baza demersului arhitectural în cazul clubului Shade: numele şi un Ciwawa.

Cerinţele beneficiarilor:

Cerinţele beneficiarilor poziţionau clubul într-o zonă de confluenţă stilistică. Un aşa zis mix de stiluri care să-l facă actual în plan formal, dar şi durabil. Cu alte cuvinte nu doreau un fashion statement care să trebuiască schimbat în următorul an, când moda o va cere. Lucru dificil dacă ne gândim că un club este, într-un fel, un bun de consum, un produs comercial.

Conceptul:

Asfel, după o perioadă de studiu am definit 3 direcţii, care se suprapun, pe anumite zone având numitori comuni: un desingn organic, fluid şi cu o plastică sculpturală, un design de factură clasică sau mai exact de inspiraţie clasică, cu câteva elemente care să aducă ideea de trend, elemente în general pur decorative sau de mobilare, perisabile din punct de vedere stilistic care se schimbă în funcţie de trend.

Felul în care au fost combinate aceste direcţi ţine de mai mulţi factori, dintre care 3 au fost determinanţi: primul este povestea din spatele conceptului, al doilea include locaţia şi problemele spaţiale pe care aceasta le ridică, iar a treia este legată de posibilităţile tehnice prin care putem implementa designul în relaţie cu toate componentele de natură tehnică ale amenajării (sistemul de ventilaţie, diversele instalaţii electrice sanitare, sistemul de sonorizare, etc.)

Clubul are o suprafaţă utilă relativ mică, aprox 300 mp împărţiţi în 3 zone, la rândul lor destul de segmentate datorită structurii de rezistenţă a blocului sub care se află.

Primul spaţiu, cu acces direct din scara de intrare, este rectangular şi puternic segmentat de două trame, al doilea spaţiu, pe care l-am numit zona organică, este curb înconjurând o a treia zonă, un centru unde se află un spaţiu de separeu generat tot de structura de rezistenţă a blocului. Pe o astfel de structură spaţială foarte segmentată am încercat să aducem ideea de casă fantomatică, o casă a cărei prezenţă mai apare acum doar sub forma unor proiecţii în secţiunile diverselor elemente, sau în reflexiile din oglinzi. Un fel de spirit al unei case clasice al cărei unic inhabitant şi stăpan este un caine Chiwawa stilat, manierat, cu un ego de neegalat. Deoarece cluburile de noapte sunt în general locuri în care vi să-ţi descoperi latura nevazută, să scapi de formulele cotidiene şi de rutina zilnică, sugestia unui alter ego, m-i s-a părut potrivită. De aici a pornit întreg demersul conceptual: un spaţiu cu două feţe, un personaj cu două feţe şi de fapt cu un ego puternic în ciuda prezenţei fizice minimale. Pe de-o parte ideea de casă care ajută clienţii să se familiarizeze mai uşor cu localul, pe de-altă parte spaţiul public, care încurajează socializarea.

Designul

Să începem cu barul din primul spaţiu, care este generat de o secţiune printr-o masă de factură clasică, extrudată pe o direcţie. Masa este un obiect care aduce oamenii împreună. Funcţiunea de bar face ca acelaşi fenomen de socializare să aibă loc şi într-un spaţiu public. Oglinzile care îmbracă stâlpii din prima tramă a spaţiului de intrare, au rolul de a mări spaţiul, iar la nivel de concept, oglinzile dau viaţă acelui alter ego de care povesteam mai devreme.

Deşi izolată, canapeaua de formă elicoidală din separeu, se află în centrul spaţiului şi în jurul ei gravitează tot restul elementelor clubului. În acelaşi timp această formă oferă şi un număr mai mare de locuri într-un spaţiu destul de mic.În relaţie cu canapeaua, perdeaua de şnururi şi corpul de iluminat din plafon, contribuie la efectul de Vertigo indus de acest spaţiu central.

În al doilea spaţiu am optat pentru un design organic, o membrană continuă, care prin forma sa ondulată ascunde elementele structurale perimetrale şi face ca spaţiul să fie mai compact. Barul de aici este o continuare a acestei membrane şi împrumută elementele decorative ale stâlpilor din interiorul spaţiului. Pentru a integra şi stâlpii în ansamblul compoziţional am creat o membrană ondulată circulară, închisă, ca un fel de skin organic, care îmbracă stâlpii.

Alegerea şi punerea în operă a materialeleor

De la expresivitatea formală şi până la rezisenţa mecanică şi la foc, alegerea şi punerea în operă a diverselor materiale este vitală pentru a obţine un obiect arhitectural durabil.

Materialul ales pentru barurile şi stâlpii din zona organică este Corianul. Aveam nevoie de un material căruia să putem să-i dăm forma dorită, dar care să fie foarte rezistent mecanic, şi termic, uşor de întreţinut şi care să poată suporta o multitudine de prelucrări: frezare pentru imprimarea volumetrică a registrului grafic, şlefuire pentru obţinerea unei suprafeţe lucioase, intarsie penru introducerea diverselor desene de mobilier şi a siluetei căţelului, translucentă pentru obţinerea unor suprafeţe luminoase.

Pentru pereţii din spaţiul organic şi pentru băi am ales Axpetul caşerat pe un placaj special rigidizat prin prindere mecanică de coaste de MDF, decupate de un router conform fişierelor vectoriale extrase din proiect. Astfel am putut respecta întru totul razele de curbură din proiect.

Am dorit să obţinem o suprafaţă cât mai lucioasă şi care, pe cât posibil, să aibă profunzime. Astfel, deşi registrul grafic aplicat este un element 2D (folie autocolantă satinată), efectul obţinut este de detaşare volumetrică.

Sistemul de sonorizare

Toate boxele bass, care au trebuit poziţionate la nivelul solului, au fost integrate în volumetria pereţilor din spaţiul organic sau în elementele de mobilare ale spaţiului rectangular. Astfel a fost creat un parapet de 110 cm înălţime, care îndeplineşte 3 functii: conţine sistemul de sonorizare de la nivelul solului, funcţionează ca o poliţă perimetrală suport pentru pahare, şi prin intermediul suprafeţei orizontale de sticlă albă, iluminată din interior, se transformă într-o sursă de lumină indirectă pentru membrana organică, care formează peretele ondulat în spaţiul curb şi pentru registrul traforat de peste canapele din spaţiul rectangular.

Sistemul de iluminare

Sursa de lumină aleasă este un sistem pe care l-am folosit cu succes în diverse amenajări de spaţii publice, spun cu succes deorace oferă o iluminare modulară adaptabilă oricăror şcenarii de lumină. Este vorba de un sistem RGB, format din trei rânduri de neoane spectrale cuplate la un mixer pe patru canale care controlează intensitatea fiecărui tub independent pentru a controla culoarea luminii şi a celor trei împreună pentru a controla intensitatea luminoasă pe o culoare aleasă.

Personajul central al amenajării rămâne totuşi câinele Chiwawa ca simbol al alter egoului. El are mai multe apariţii fantomatice. Ideea acestui aşa-zis personaj este că fiecare dintre noi, deşi avem o viaţă normală în cotidian, suntem liberi să fim cine vrem în noapte, în locuri speciale care funcţionează ca un fel de portaluri către lumi imaginare, în care, pe beat-urile muzicii, personalitatea ascunsă iese la iveala în semiumbră, reflectându-se în oginzile misterioase ale vechii case.


SquareONE

ENTRANCE CONCEPT STORE















The concept began by trying to transform a space of 200 sqm in an allegory. Imaginary animals that abide in a sureal forest, a refuge, a route. Thus it might sound pretenciuos, technical and formal achievement must remain simple, unsophisticated, a honest aproach to the conceptual design, not suported by pretentiose materials or sophisticated systems.

I tryed to use as little graphics or decorative elements as possible to illustrate the concept, functional objects must do that. The shape of those object should tell the story.

A peculiarity of this arrangement is the fact that none of the objects used were purchased. All items being manufactured under the project.

The shapes and positions of the objects in central space was designed so as to create several routes for equal exposure of the emblematic products.

These objects have resulted from a formal synthesis by illustrating a number of three animals in motion. Zoomorphic design and geometric shaping almost extreme minimal tried to minimize the decorative approach. the use of very sharp angles (most angles on vertical objects under 45 degrees), gave more dynamism in the composition of objects, seen from different angles, they can change appearance

I also preferred not close volumes for spatial geometry without spatiality, a kind of origami like 2D shell, which is in constant metamorphosis

I used the ceiling to illustrate the trees made of black electrical wires which is also the lighting system, ceiling grid was invaded by black wires tensioned using weights that disguises lamp socket. The Drawing of the electrical cables network creates the virtual habitat of the objects. A dynamic relation is created between the hanging branches of the light trees and the uprising vectors of each of the three objects

Dressing booths are like a refuge in the middle of a forest. Suggesting a sort of "glazing" to the rest of space, a media interface, composed of LCD screens, is placed on the exterior wall of the cabins.

To display accessories and jewelry we created rectangular prismatic objects at different heights which seam to emerge from the floor surface in various areas with apparently random positioning.

Materials used were simple and inexpensive as can be. Furniture items are made from MDF polyurethane painted supported by light metal structures made of very thin sections (4mm diameter), whose stiffness comes from the way the structure geometry is closed.

Two of the objects have a recessed translucent membrane in one of the vertical planes, in order to spread light on the exposing surface

The light trees are made from black electrical cable, energy saving light bulbs, cable clamps. The Weights which masks the light bulb sockets and tensions the cables, are made of painted metal pipe segments in black electrostatic paint. Objects displaying accessories are made of black and transparent Plexiglas.

Team:

Arh Adrian Cancer

Arh Sabin Dumitru